top of page
Search
  • eoslefkosias99

20-22 Μαίου 2022 - Τριήμερη εξόρμηση στον Κάτω Πύργο και στα Πηγαίνια Τυλληρίας

Updated: Jun 7, 2022

Με μεγάλη χαρά πραγματοποιήθηκε ένα διαφορετικό τριήμερο που ο σύλλογος μας έχει διοργανώσει για πρώτη φορά, στην περιοχή των απομακρυσμένων κοινοτήτων Κάτω Πύργος και Πηγαίνια Τυλληρίας.

Αν και λόγω δυνατών ανέμων δεν πραγματοποιήθηκε η δραστηριότητα με τα κανό παρόλα αυτά περιηγηθήκαμε στα χωριά και επισκεφθήκαμε την σπηλιά του Δράκου στον Πωμό, το μοναδικό εξωκλήσι της Παναγίας της Γαλόκτιστης στον Πάνω Πύργο καθώς και το πάρκο με πουλιά και ζώα που διατηρείται στην περιοχή και φυσικά αράξαμε στις παραλίες.

Το Σάββατο το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η πεζοπορία μας στην περιοχή των κοινοτήτων Μοσφίλη και Πηγαίνια παρέα με την ομάδα Κάστορες. Ξεκινήσαμε με μία ανηφορική πορεία σε σημείο θέας, ανάβαση και κατάβαση διάρκειας μισής ώρας περίπου. Απολαύσαμε πανοραμική θέα από την Μόρφου που βρισκόταν τόσο κοντά μέχρι και τα βουνά της Μαδαρή. Στη συνέχεια μεταβήκαμε μέχρι την είσοδο του μονοπατιού "Αγία Τυλληρία" και πραγματοποιήσαμε μία κυκλική διαδρομή περίπου 7 χιλ.

Το μονοπάτι αν και ήταν λίγο απαιτητικό μας έδωσε όμορφες και ποικίλες εικόνες: περάσαμε από δάσος με πυκνή βλάστηση και γεμάτο άγρια γαϊδουράγκαθα και άλλα βότανα και λουλούδια, συναντήσαμε στη διαδρομή μας το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας με μερικά αγριοκάτσικα να βόσκουν δίπλα, περάσαμε από ποταμό ο οποίος είναι ξηρός αυτή την περίοδο, από χαράδρες, από εντυπωσιακούς βράχους και προς το τέλος της διαδρομής υπήρχαν ερείπια παλιού οικισμού. Ολοκληρώσαμε την πορεία μας με τα υπέροχα χρώματα της δύσης του ηλίου. Στην διαδρομή μας συνόδευε η Πυροσβεστική μονάδα του Τμήματος Δασών προσφέροντας νερό στου συμμετέχοντες και τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα.

Την Κυριακή το πρωί πριν την αναχώρηση μας μια ομάδα από τους συμμετέχοντες επισκέφθηκαν το Μεσαιωνικό Παρατηρητήριο στον Κάτω Πύργο και στην συνέχεια απολαύσαμε ένα νοστιμότατο γεύμα σε ένα χώρο στα Πηγαίνια όπου είχαμε την χαρά να γνωρίσουμε και την κοινοτάρχισσα του χωριού η οποία μας είπε λίγα λόγια για την κοινότητα τους και το όραμα της για την ανάπτυξη των Πηγαινιών και της περιοχής Τυλληρίας.


Πεζοπορία σε σημείο θέας και Μονοπάτι "Αγία Τυλληρία"



Στάση στην σπηλιά του δράκου στον Πωμό, επίσκεψη στο ξωκλήσι της Παναγίας Γαλόκτιστης και στο πάρκο πουλιών και ζώων


Επίσκεψη στο Μεσαιωνικό παρατηρητήριο Πύργου Τυλληρίας , στάση για καφέ στο χωριό , μεσημεριανό γεύμα και συνάντηση με την κοινοτάρχισσα Πηγαινιών


193 views0 comments
bottom of page